Aberdeen Angus

Aberdeen Angus er en kjøttferase som er utviklet i Skottland og først stambok over siden 1856, i området rundt Aberdeen. derav navnet.I dag er det verdens nest mest utbredte kurase.

Rasen er svart og kollet, men det finnes også røde dyr. Hit til lands kom Aberdeen Angus ble introdusert på 1950-tallet.

Det formidles i dag oksesæd gjennom GENO til interesserte bønder, og i 2006 – 2008 ble det årlig registrert cirka 1.000 insemineringer med denne rasen.

Fordelene med denne rasen er mange. Blant annet er moregenskaper i særklasse, og det gjør at de kalver lett, melker godt og gir livskraftig kalv hvert år. Det gir disse kyrene øverste palplass når det kommer til fruktbarhet, og med den laveste kalvingsintervallen scorer den best på fertilitet.

Den blir også kalt “profittkua” ettersom den den er den rase i økologisk kjøttproduksjon, og har høyest utbytte i forhold til innsats.

Den vokser godt på allslags beite, og de er betegnet som sunne og friske dyr. Noe som gir minimale veterinærutgifter, og dertil holdbare kuer.

Film om Aberdeen Angus

Aberdeen Angus er rikt på kjøtt

Oppdeling av storfe - forpart

Slik deles forparten opp:

null

1. Nakke
2. For-knoke
3. Høyrygg
4. Bog
5. Entrecôtekam
6. Bryst
7. Bibringe

Oppdeling av storfe - bakpart:

Bakparten deles inn på denne måten:

null

1. Kotelettkam
2. Bibringe
3. Filet-kam
4. Indrefilet
5. Slagside
6. Ytrefilet
7. Mørbrad
8. Bankekjøtt
9. Flatbiff
10. Rundstek
11. Bakknoke

Oppdeling av kalvekjøtt

Kalvekjøttet deles inn i ni deler:

1. Nakke
2. For-knoke
3. Bog
4. Bryst
5. Kam
6. Side
7. Mørbrad
8. Lår
9. Bak knoke